Megszépül a dégi Festetics-kastély

Megszépül a dégi Festetics-kastély

A dégi Festetics-kastély turisztikai célú fejlesztése

Támogatás Intenzitása: 100%

Projekt célja: az 1,5 milliárd forintos Európai Uniós támogatás lehetővé teszi a kastély részleges felújítását, illetve hatalmas méretű angolparkjában több szabadtéri fejlesztést is. Megújul a klasszicista stílusban épült Festetics-kastély, a Hollandi-ház, rózsakert és egyéb kerti építmények, valamint gépkocsi-, autóbusz-, kerékpárparkoló épül a látogatófogadás fejlesztése érdekében. A kastély kiállítótermei „A klasszikus műveltség és a szabadkőművesség kastélya Dégen” című kiállításnak ad otthont.

2018. április 3-án 15 órakor került sor a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a dégi Festetics-kastély (GINOP-7.1.1-15-2015-00006) turisztikai célú fejlesztésének alapkőletételi ünnepségére.

A rendezvényen Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője áttekintést adott a dégi kastélyfejlesztési projekt régióra gyakorolt hatásairól, dr. Virág Zsolt miniszteri biztos (Miniszterelnökség) pedig bemutatta a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló, a dégi Festetics-kastélyt érintő fejlesztéseket.

Az alapkő ünnepélyes elhelyezése után Gárdonyi Sándorné, Dég polgármestere köszöntötte a vendégeket és mondott pohárköszöntőt.

Dég_sajtóközlemény

A projekt várható befejezése: 2019.

Kedves Látogatóink!

A Festetics-kastély egy időre bezárja kapuit, hogy megújuljon, megszépüljön, és új látogatóközpontként helyreállítva, régi fényét visszanyerve, széles szolgáltatási struktúrával, új interaktív kiállításokkal, közösségi kulturális térként várhassa vissza vendégeit!

Magyarország legnagyobb angolparkja, a Szerpetin-tórendszer, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak a felújítás ideje alatt is zavartalanul látogathatóak. A parkban olyan botanikai értékek, történeti fák várják a vendégeket, mint a virginiai boróka, a szomorú kőris és a kocsányos tölgy.

Az épületegyüttes rengeteg újdonsággal és új funkciókkal nyitja meg újra kapuit a felújítás befejezése után.

Projektelemek:

 • A felújítás a Festetics-kastélyra, a Hollandi- házra, továbbá a történeti kert egyes elemeire terjed ki
 • Minőségi bemutatást lehetővé tévő felújítások kerülnek megvalósításra
 • Homlokzat helyreállítása, a lábazat szigetelése, az épülethez csatlakozó támfalak újjáépítése, a tetőfedés teljes cseréje
 • Közműfejlesztés, új gépészet, elektromos hálózat
 • Műemlékként védett kerti építmények fejlesztése (Hollandi-ház, szivattyúház, rózsakert, antik forrás, teniszpálya)
 • Vendégfogadási feltételek javítása (parkolók, vizesblokkok, fogadóterek létrehozása)
 • Kávézó és ajándékbolt kialakítása
 • Új, egyedi, élményközpontú, interaktív kiállítások létrehozása
 • A koncepció középpontjában: a Festetics család és dégi kötődései: mozaikszerű témákból komplex kép a családról és a klasszicizmus koráról
 • Pollack Mihály építész bemutatása
 • A Festetics család és a magyar szabadkőműves mozgalom: a kor eszmei áramlatának hiteles, új levéltári kutatásokon alapuló bemutatása, a kiállítás célja a tisztánlátás megteremtése
 • A hollandi ház és a svájci ház, mint építészettörténeti jelenség bemutatása
 • Korabeli gyógymódok szemléltetése
 • Fotópont: lenyűgöző kilátás a kastély felé
 • Népszerű rendezvényhelyszín kialakítása a park szigetén
 • A kastélyparkban drótkompos átkelés a tavon a szigetre, játszótéri elemek kialakítása
 • Kerti élményelemek kialakítása
 • Csónakázási lehetőség megteremtése
 • Program: korabeli sportélet megidézése: nosztalgia tenisz, futball korhű sportfelszerelésben
 • Egységes Nemzeti Kastélyprogram szolgáltatások: Minivilág, Legendárium, Örökségpont, Piknikkosár, Telizsák, Kertbirodalom

Kastélytörténet:

A dégi Festetics-kastély hazánk jelentős klasszicista együttese, egyben egyik legkorábbi klasszicista kastélyunk. „Portikuszos középrésze nagyon hasonló a budapesti Nemzeti Múzeuméhoz. A hasonlóság persze nem véletlen, hiszen mindkettőt Pollack Mihály tervezte.
A klasszicista épület és a hozzá tartozó festői angolpark az utóbbi időben több népszerű filmből is ismerős lehet: itt forgatták a Kincsem című magyar romantikus kalandfilm számos jelentét – amelyben a főépület mellett a kiskastély és Hollandi-ház is felbukkan – és A vörös veréb című amerikai kémthriller egyes részeit is Jennifer Lawrence és Jeremy Irons főszereplésével.

A Festetics család 1769-ben szerzett földterületeket Dégen és környékén, ahol hamarosan hozzá is kezdtek az uradalmi központ kiépítéséhez. A birtokot alapító Festetics Lajos fia, Festetics Antal császári és királyi kamarás döntött úgy, hogy a családhoz méltó otthont építtet. Az ország leggazdagabb köznemese vagyonát a napóleoni háborúkban szerezte: a katonaságnak szállított mezőségi gabonát. Pollack egy háromszintes U alakú épületet tervezett, amely 1810 és 1815 között épült fel. A Nemzeti Múzeum történelmi nevezetességű lépcsőjével ellentétben Dégen kavicsos rámpa vezet a parkba.

Nem ez az egyetlen rendhagyó építészeti megoldás Dégen. Nem a szokásos helyen, a kastély középtengelyében, hanem a keleti oldalrizalitban, a mintegy hetven méteren át vezető teremsor végén található a díszteremként használt ovális terem, amelynek aranyozott stukkókkal díszített kupolája lapos kialakítású, mozaik padlózatában pedig nyolcágú csillag látható. Ezzel átellenben van az ovális fürdőszoba, ahol a mennyezet mintái a Hild József által tervezett Kálvin téri református templom mintáit utánozzák. Ahhoz, hogy megértsük az ovális szoba jelképiségét, a homlokzaton látható napszimbólumot vagy a több helyen is feltűnő sasfigurát, tudnunk kell, hogy mi a közös Festetics Antal, Mozart, Beethoven, Liszt, Goethe, Voltaire, Balzac, Lotharingiai Ferenc, Einstein, Lincoln, Lafayette, Roosevelt, Simon de Bolivar vagy éppen Kipling gondolkodásában… A közös a 18. század elején szárnyra kapott szabadkőművesség, amely a felvilágosodás eszméit ötvözte a középkori misztika, a deizmus, az ókori, mindenekelőtt az egyiptomi kultúra és a zsidó vallás elemeivel. Tagjai arisztokraták, köznemesek, értelmiségiek és nemesi testőrök voltak. A korban divat volt szabadkőművesnek lenni. 1790-ben Kazinczy így fogalmazott Aranka Györgyhöz írt levelében: „Én nekem a szabadkőművesség olyan társaság, amely egy kis karikát csinál a legjobb szívű emberekből, melyben az ember elfelejti azt az egyenetlenséget, amely a külső világban van”. A kor kulturális törekvéseinek legtöbb képviselője hosszabb-rövidebb ideig szabadkőműves volt – így a kastély építtetője, Festetics Antal is. A hagyomány szerint a dégi kastély szabadkőműves szertartásoknak adott otthont és itt őrizték a szabadkőművesek titkos levéltárát.

Az 1920-as években Festetics Sándor átalakíttatta és korszerűsíttette a kastélyt. A Festetics család 1944-ben hagyta el a dégi birtokot, az épületben hosszú ideig árvaház, majd gyermekotthon működött.

A kastély előtt terül el Magyarország egyik legnagyobb angolparkja, amely akkora, mint a Central Park. A parkban ősfák és növényritkaságok láthatók. A Hasznos mulatságok című folyóirat már 1817-ben úgy írt a parkról, mint amely „nagyságára s ritkaságára nézve felülmúlja” a kismartoni, pápai, tatai és csákvári kerteket. Komoly tervezőmunka eredményeként a parkban három vízfolyást duzzasztottak fel. A „szerpentintó” szigetén áll a mesébe illő németalföldi stílusban épült vöröstéglás Hollandi ház, amelyet 1891-ben emeltek. Előtte svájci tehenek legelésztek egykor… Az emeleten volt a tüdőbeteg Festetics Andorné számára kialakított lakosztály, a földszinten pedig istálló volt, ugyanis azt tartották, hogy az istálló levegője és a frissen fejt tej jót tesz a betegnek. A szigetet dróton áthúzható csónakon lehetett megközelíteni. A kastélyhoz tartozó narancsházat szintén Pollack tervezte.

A Nemzeti Kastélyprogram fejlesztéseinek köszönhetően a megújuló kiállítótermekben tartalmas, ugyanakkor izgalmas, interaktív tárlatok kapnak helyet:

A kiállítási koncepció a családhoz és a kastélyhoz köthető különleges tartalmakra épül: a földszinti kiállítás keretében megelevenedik a Festetics család története, mindennapi élete, hobbijai, szórakozási, sportolási szokásai, mindez interaktív módon, 21. századi technikai eszközök bevonásával.
A tematika bemutatását modern és hagyományos eszközök teszik élvezetessé.
A kiállítás különböző pontjain kézzel fogható, szétszedhető-összerakható tárgyakkal találkozhat a látogató (pl. összerakható kastély makett) vagy kihúzhatják a herbárium szekrények fiókjait, belelapozhatnak a könyvtár digitális könyvébe. Átélhető módon ismerhetik meg a klasszicista művészetek legfontosabb elemeit és így maradandóbb élményben lesz részük. A látogatók berendezhetik saját kastélyukat és interaktív terepasztal segítségével ismerhetik meg a kert történetét. A felpróbálható öltözetek közül Dégen a 20. század eleji sportruhák közül választhatnak a látogatók és készíthetnek magukról vidám fotókat.

A kiállítás több termében speciálisan a gyerekek igényeire szabott bemutatási eszközök kapnak helyet: kockákból rakhatják össze Pollack két ismert épületét, de lesz pl. négy évszakos játékasztal a botanika szobában és belehallgathatnak a család tanítójának izgalmas csillagászati előadásába is a könyvtárban.

A felső szinten megtekinthető nagyszabású kiállítás célja pedig az, hogy hitelesen, történeti dokumentumok és levéltári kutatások alapján, ugyanakkor 21. századi kiállítástervezési technika segítségével bemutassa a szabadkőművesség eszmeiségét, valamint nemzetközi és hazai vonatkozásait. A látogató megismerkedhet a szabadkőművesség használati tárgyaival vagy „lapozhatja” a digitális szabadkőműves szótárt, ahol az érintőkijelzős felületen szabadkőműves szavakat talál, amelyeket párosíthat szöveges vagy képi megfogalmazással. A „black box” vagy „előkészítő kamra” látogatói megismerkedhetnek az avatási szertartás jeleneteivel, például a Johann Bernigeroth metszetsorozatából készített film alapján vagy éppen különböző fény és hanginstallációk segítségével kaphatnak ízelítőt a szabadkőműves szertartásokból. Feltárulnak a víz- és tűzpróba izgalmai, a „tapis” misztériuma vagy éppen a vakolás. Az eredeti szövegek a Magyar Nemzeti Múzeum Szabadkőműves gyűjteményéből származnak. A kiállítás legfőbb célja a történelmi tisztánlátás a szabadkőművesség magyarországi jelentőségére vonatkozóan.

 

Pályázatok

Kastély Vár Megvalósult
fejlesztések
Kastélyok listája
Kastélyok listája Település Kastély neve
Bajna Sándor–Metternich-kastély
Dég Festetics-kastély
Fehérvárcsurgó Károlyi-kastély
Fertőd–Eszterháza Esterházy-kastély
Füzérradvány Károlyi-kastély
Geszt Tisza-kastély
Gödöllő királyi kastély
Keszthely Festetics-kastély
Komlódtótfalu Becsky–Kossuth-kúria
Nádasdladány Nádasdy-kastély
Nagycenk Széchenyi-kastély
Oroszlány – Majkpuszta Esterházy-kastély, kamalduli remeteség
Sümeg püspöki kastély
Szabadkígyós Wenckheim-kastély
Szécsény Forgách–Lipthay-kastély
Szécsény–Benczúrfalva Benczúr-kúria
Tata Esterházy-kastély
Tiszadob Andrássy-kastély
Várpalota Zichy-kastély
 
Edelény Edelényi kastélysziget
Várak felsorolása
Várak felsorolása Település Vár neve
Doba Doba – Somló-vár
Eger Eger – vár
Esztergom Esztergom – vár
Füzér Füzér – vár
Gyula Gyula – vár és Szigeterőd
Kisvárda Kisvárda – vár
Miskolc Miskolc–Diósgyőr – vár
Mosonmagyaróvár Mosonmagyaróvár – vár
Nagyvázsony Nagyvázsony – Kinizsi-vár
Sárospatak Sárospatak – Rákóczi-vár
Sopron Soproni városfal és a hozzá kapcsolódó múzeumnegyed
Sümeg Sümeg – vár
Szigetvár Szigetvár – vár
Szögliget Szögliget – Szádvár
Visegrád Visegrád – Fellegvár, Alsóvár, Salamon-torony és királyi palota
 
Ozora Pipo várkastély
Sirok Siroki vár
Széchenyi 2020

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás