A Nádasdy-kastély egy időre bezárja kapuit

A Nádasdy-kastély egy időre bezárja kapuit

Kedves Látogatóink!

A Nádasdy-kastély egy időre bezárja kapuit, hogy megújuljon, megszépüljön, és új látogatóközpontként helyreállítva, régi fényét visszanyerve, széles szolgáltatási struktúrával, új interaktív kiállításokkal, közösségi kulturális térként várhassa vissza vendégeit!

Az épületegyüttes és a park rengeteg újdonsággal és új funkciókkal nyitja meg újra kapuit a felújítás befejezése után.

Projektelemek:

 • A kastély földszinti reprezentatív tereinek, enteriőrjeinek megújítása, restaurálása
 • Az üzemeltetést segítő helyiségek kialakítása
 • A Schmidegg-szárnyban szükséges statikai megerősítési munkálatok elvégzése
 • Gyermekfoglalkoztató-, és a múzeumpedagógiai részleg megvalósítása
 • Az akadálymentes látogatás feltételeinek megteremtése
 • Kávézó és ajándékbolt létesítése
 • Reprezentatív rendezvénytér kialakítása
 • Új, egyedi, élményközpontú, interaktív, családbarát kiállítások létrehozása – kisebb-nagyobb gyerekek számára is vonzó programot kínáló, oktatási célokat is szolgáló kiállítások
 • A legendák kastélya: emberi történetekre, valós „sztorikra” épülő kiállítás
 • Bemutatott témák: a hitveshez és a családhoz való hűség (a Nádasdy–Zichy-házaspár kapcsolatán keresztül), családtörténet, kastélytörténet, főúri mindennapok, társasági élet, lakáskultúra, sportélet és vadászatok
 • Izgalmas interpretáció: megélhető történetek, megfogható tárgyak, monitorok, látványok, hangok
 • Interaktivitás: virtuális élménytér, érintőképernyők, kipróbálható korabeli játékszerek és digitális játékok, teljes kastélyban végigvezetett kincskeresés
 • A kastélytó rekonstrukciója és a park bejárhatóvá tétele
 • Csónakázás a kastélytavon, távirányítós vitorlásmodellek, hintapark
 • Egységes Nemzeti Kastélyprogram szolgáltatások: Minivilág, Legendárium, Örökségpont, Piknikkosár, Telizsák, Kertbirodalom

Kastélytörténet:

Egy mesébe illően legendás szerelem, melynek emlékét a Tudor-stílusban épült kastély falai őrzik… Nádasdy Ferenc gróf tudta, hogy mit jelent az egy életen át tartó hűség. Feleségét huszonnégy évesen elragadta a kolerajárvány, többé soha nem nősült meg és a közösen megálmodott szerelmi fészek minden termét úgy rendezte be, mintha Zichy Ilona még élne. A Vatikánig ment, hogy a pápától engedélyt kérjen arra, hogy a falubeli Szent Ilona templom főoltárán halott felesége vonásait örökítse meg a család házi festője, Valentiny János. A dolgozószobájában Barabás Miklós két festménye is ábrázolta imádott hitvesét, akivel 1868-ban kötöttek szerelmi házasságot és négy gyermekük született. Együtt tervezték a nádasdladányi kastély kiépítését és az alapkövet még együtt rakták le 1873-ban. Szenvedélyes szerelmükre utalt az is, hogy közös hálószobát terveztek új otthonukban, amely nem volt szokványos a dualizmus kori főúri társadalomban. Egy kortársuk, Vértessyné Makfalvay Gizella feljegyzései szerint: „Ők csak egymásnak éltek, egy kis boldog világ volt ez, hol a szeretet ütött tanyát”. Csupa legenda és csupa romantika övezi a soktornyos, pártázatos, oromzatos, magastetős épületet, amely az 1500-as évek angol és skót kastélyainak mintájára épült. Nem véletlenül inspirálja a filmrendezőket a világ minden tájáról. Itt forgatták az Underworld, a Borgiák és a Drakula sorozat egyes jeleneteit is.

Nemcsak a kastély építőinek szerelme volt legendás. A monda szerint IV. Béla király a tatárok elől a nádasba menekült, amelyről csak a Nádasdyak tudtak és ők etették vadkacsával az uralkodót – a hagyomány szerint innen a családi címer képe, amelyet később Ferenc gróf, az építtető felhelyezett a nádasdladányi kastély homlokzatának több pontjára is, többek között az előcsarnokban és az Ősök csarnokában. A család legendás hírnevét és vagyonát báró Nádasdy Tamás nádor alapozta meg, aki külföldön tanult, kitűnő kapcsolatokat épített és feleségül vette a hatalmas birtokokkal rendelkező Kanizsai Orsolyát. Az ő házasságuk is a nagy korkülönbség ellenére és a korabeli szokásokhoz képest szokatlanul boldog szerelmi házasság volt, szenvedélyükről, egymás iránt érzett féltő gondoskodásukról fennmaradt levelezésük tanúskodik.

Fiuk, Ferenc, Fekete Bégként vált ismertté a törökök elleni harcokban aratott győzelmeinek köszönhetően. A családtagok udvarai már Tamástól kezdődően kulturális központokként is működtek. A nádor iskolát és nyomdát alapított Sárváron. Ebben a nyomdában jelent meg 1541-ben a Sylvester János által fordított Újtestamentum, az első magyar nyelvű könyv, amely Magyarországon látott napvilágot. A család kultúra- és művészetpártolói hagyományait követve Nádasdy Ferenc, a kastély építője 1857-ben irodalmi díjat alapított, létrehozta az első Nádasdy Alapítványt. A díjat a Magyar Tudományos Akadémiánál letett 5250 forint kamataiból a legjobb elbeszélő költemények szerzői kapták meg. Arany János erre a pályázatra írta eposzát, a Buda halálát.

Magát a sárladányi birodalmat és az akkor rajta álló barokk kastélyt Nádasdy Lipót vásárolta meg 1851-ben és belügyminiszteri engedéllyel megváltoztatta a település nevét, így az Nádasdladány lett. Lipót vagyonát 1872-ben fia, Ferenc örökölte és az új kastély építését ő és hitvese határozták el. A terveket egy bécsi építész, Linzbauer István készítette el angol Tudor-stílusban. Az építkezés 1873-ban kezdődött és 1876-ban beköltözhetővé vált az épület. A legdíszesebb termek belső munkái 1876-tól az 1880-as évek elejéig folytak. Linzbauer 1880-as halála után Hauszmann Alajos vette át a tervezési munkákat. Ma is feltűnő, hogy mennyire korszerű volt a kastély műszaki felszereltsége. Vízvezeték- és csatornahálózattal rendelkezett, a termekben előbb gázvilágítás volt, majd az 1910-es évektől villanyvilágítás. A főépület földszintjén és a vendégszárny folyosóján léghűtést alkalmaztak. A kastélyban beszélőcső-hálózat is működött.

Az L alakú épület angolparkjában festői tó terült el szigettel, tóparti vízeséssel, víztoronnyal, valamint vasvázas pálmaházzal. A park déli peremén kocsiszín állt és a család híres lovainak istállói. A gróf és családja sportszenvedélyét szolgálta az úszómedence, a füves és salakos teniszpálya és a csónakázó tó. Később autóversenyeket rendeztek itt a földbirtokos fiai, Ferenc és Pál grófok.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megújuló kastély a régi pompájában várja majd a látogatókat. A kastélyparkban levő tavon csónakázni lehet, valamint vitorlásmodelleket is kipróbálhatnak a látogatók, hiszen Nádasdy Ferenc a Balaton-kultusz egyik megteremtőjeként több vitorlás hajó tulajdonosa volt.

Az érdeklődőket már az impozáns, kétszintes előcsarnokban digitális tájékoztatási eszközök várják. Eredeti állapotában látható majd Magyarország kastélyépítészetének egyik legszebb terme, az Ősök csarnoka a vörösfenyő-burkolattal, amelyet Hauszmann Alajos tervezett. A faburkolat Thék Endre asztalosműhelyében készült, akárcsak a könyvtárszobáé, amelyben egykor több mint 25 000 könyv sorakozott.

A legértékesebb műkincsek a Nagyszalonban álltak, ahol természetesen pezsgő szalonélet folyt. A látogatók itt majd úgy érezhetik magukat, mintha a család vendégei lennének. Zongorázhatnak, játszhatnak a játékasztalnál vagy replika folyóiratokat lapozgathatnak.

Gróf Nádasdy Ferenc dolgozószobája egyfajta szentély volt, ahol a Zichy Ilonát ábrázoló festmények mellett a többi korán elhunyt családtag képe függött. A kastély látogatói levelet írhatnak majd ott, úgy ahogyan egykor a gróf tette.
Az ebédlő is megújul, amelynek dísze a Nádasdy-címeres cserépkályha volt, a falakat Zichy Ilona ízlése szerinti gyümölcsös és madaras csendéleteket ábrázoló festmények díszítették, valamint a Nádasdy Ferenc vadászszenvedélyét megörökítő emlékek. Ferenc gróf volt ugyanis a hazai vadászkultúra egyik megteremtője, a Vadászati Védegylet elnöke, és az 1896-os Millenniumi kiállítás vadászati tárlatának fő szervezője. A reggelizőt is az ő vadásztrófeái díszítették.

A kastély fénykorának és hanyatlásának mindennapjait idézi meg az animációs filmmel „életre keltett” makett. Az Ősök csarnoka történeti festményinek szereplői pedig az alagsorban kialakításra kerülő „virtuális élménytérben” elevenednek meg.

A gyermekszobában a századforduló legnépszerűbb gyermekjátékainak másolatai várják, hogy a gyermekek játsszanak velük, a felnőtteknek pedig lehetőségük nyílik az eredetileg is itt álló, pingpongasztallá alakítható billiárdasztal másolatának kipróbálására. A látogatókat kincskereső játék is várja majd a kastély minden pontján.

Pályázatok

Kastély Vár Megvalósult
fejlesztések
Kastélyok listája
Kastélyok listája Település Kastély neve
Bajna Sándor–Metternich-kastély
Dég Festetics-kastély
Fehérvárcsurgó Károlyi-kastély
Fertőd–Eszterháza Esterházy-kastély
Füzérradvány Károlyi-kastély
Geszt Tisza-kastély
Gödöllő királyi kastély
Keszthely Festetics-kastély
Komlódtótfalu Becsky–Kossuth-kúria
Nádasdladány Nádasdy-kastély
Nagycenk Széchenyi-kastély
Oroszlány – Majkpuszta Esterházy-kastély, kamalduli remeteség
Sümeg püspöki kastély
Szabadkígyós Wenckheim-kastély
Szécsény Forgách–Lipthay-kastély
Szécsény–Benczúrfalva Benczúr-kúria
Tata Esterházy-kastély
Tiszadob Andrássy-kastély
Várpalota Zichy-kastély
 
Edelény Edelényi kastélysziget
Várak felsorolása
Várak felsorolása Település Vár neve
Doba Doba – Somló-vár
Eger Eger – vár
Esztergom Esztergom – vár
Füzér Füzér – vár
Gyula Gyula – vár és Szigeterőd
Kisvárda Kisvárda – vár
Miskolc Miskolc–Diósgyőr – vár
Mosonmagyaróvár Mosonmagyaróvár – vár
Nagyvázsony Nagyvázsony – Kinizsi-vár
Sárospatak Sárospatak – Rákóczi-vár
Sopron Soproni városfal és a hozzá kapcsolódó múzeumnegyed
Sümeg Sümeg – vár
Szigetvár Szigetvár – vár
Szögliget Szögliget – Szádvár
Visegrád Visegrád – Fellegvár, Alsóvár, Salamon-torony és királyi palota
 
Ozora Pipo várkastély
Sirok Siroki vár
Széchenyi 2020

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás