Böjt a kora újkorban

Böjt a kora újkorban

A kora újkor embere böjt időszakban, péntekenként és egyéb kijelölt napokon böjtölt, ebben protestáns és katolikus között nem volt nagyobb különbség. Ilyenkor az amúgy is jellemző halfogyasztás volt kiemelkedő – a rák és tojás fogyasztása mellett. A 17-18. századi rekatolizáció révén a böjt jelentősége még jobban megnőtt. Majkon a kamalduli szerzetesek egész évben böjtöltek – ez alól csak betegség esetén tettek kivételt – így a szakács barát számukra mindig húsmentes ételt készített.

A kora újkori szakácskönyvek bőséggel közölnek böjtös recepteket. A halételek mellett főzhettek például metéltet vagy laskát, amelyet elkészítettek túrós, sajtos, illetve mákos és diós változatban is. Böjt időszakban kifejezetten ajánlott volt első fogásként a borsót és „bagolyborsót” (csicseriborsót) fogyasztani. A hüvelyes borsót megtisztították, sós vízben megfőzték, majd leszűrték, tálba tették, megvajazták, majd lefedték, böjtnapon a vajat – ha volt – olívaolajjal helyettesíthették. Böjtös eledel volt még a bab, amelyet szükség esetén megőröltek és kenyeret készítettek belőle. Bornemissza Anna szakácskönyvében a főtt babot böjtnapon zöld füvekkel borsólében, vajjal kínálták.

Böjtös ételként készítettek almalevest, amihez az almát megpirították, majd mézben egy kevés borral kirántották, utána felöntötték a levével, mandulával spékelték, szegfűszeggel megszórták és szegfűszeggel meghintett pirítóssal tálalták, ezt körtéből is készíthették. Böjtös reggeliként ajánlották a borsos szilvát, amihez az aszalt szilvát megmosták, leszűrték, egy kis mézes vízzel felöntötték és megborsozták. Amellett, hogy a szilva és az aszalt szilva közkedvelt csemege volt, főtten az egyik alapvető böjtös, illetve diétás éteknek számított. Böjtös ételként készítettek mandula perecet, amihez a megtisztított mandulát feleannyi cukorral törték össze, kevés rózsavizet is öntöttek hozzá, majd tepsiben melegítve összekeverték, utána egy kis keményítővel keményre gyúrták, ebből készült a marcipán perec vagy lassú tűznél két papír között kisütötték.

Irodalom: Dr. Lakó Elemér: Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ból. Bukarest, Kriterion, 1983.; Szakácsmesterségnek könyvecskéje. A csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve és a Tótfalusi Kis Miklós által kiadott kolozsvári szakácskönyv. Szerk.: Matolcsy Ildikó. Budapest, Magvető, 1981.

Kép: Majki kamalduli remeteség, Légifotó, Pazirik Kft.; Idősebb Pieter Bruegel: A farsang és böjt harca, https://www.wga.hu/frames-e.html?/html/b/bruegel/pieter_e/02/index.html

Please follow and like us:

Pályázatok

Kastély Vár Megvalósult
fejlesztések
Kastélyok listája
Kastélyok listája Település Kastély neve
Bajna Sándor–Metternich-kastély
Dég Festetics-kastély
Fehérvárcsurgó Károlyi-kastély
Fertőd–Eszterháza Esterházy-kastély
Füzérradvány Károlyi-kastély
Geszt Tisza-kastély
Keszthely Festetics-kastély
Komlódtótfalu Becsky–Kossuth-kúria
Nádasdladány Nádasdy-kastély
Nagycenk Széchenyi-kastély
Oroszlány – Majkpuszta Esterházy-kastély, kamalduli remeteség
Sümeg Sümegi Püspöki Palota
Szabadkígyós Wenckheim-kastély
Szécsény Forgách–Lipthay-kastély
Szécsény–Benczúrfalva Benczúr-kúria
Tata Esterházy-kastély
Tiszadob Andrássy-kastély
Várpalota Zichy-kastély
Várak felsorolása
Várak felsorolása Település Vár neve
Doba Doba – Somló-vár
Eger Eger – vár
Füzér Füzér – vár
Kisvárda Kisvárda – vár
Miskolc Miskolc–Diósgyőr – vár
Mosonmagyaróvár Mosonmagyaróvár – vár
Nagyvázsony Nagyvázsony – Kinizsi-vár
Sárospatak Sárospatak – Rákóczi-vár
Sopron Soproni városfal és a hozzá kapcsolódó múzeumnegyed
Sümeg Sümeg – vár
Szigetvár Szigetvár – vár
Szögliget Szögliget – Szádvár
Kastélyok listája
Kastélyok listája Település Kastély neve
Edelény Edelényi kastélysziget
Várak felsorolása
Várak felsorolása Település Vár neve
Ozora Pipo várkastély
Sirok Siroki vár
Széchenyi 2020

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás